Keresés
Close this search box.

OKTATÓ ANYAGOK

Az RTK-ról röviden tömören

Miért kell az RTK?

A változó légköri körülmények miatt a GNSS (GPS + Glonass + Galileo + Beidu rendszerek együtt) a helymeghatározás pontossága változhat napközben. Emiatt tapasztalhatjuk azt, hogy a sorvezetőt ki majd visszakapcsolva odébbkerül a vonalunk. Ennek a hibának a csökkentésére több megoldás is létezik, változó pontossággal.

Mi is az az RTK?

Az RTK a legmagasabb preciziót lehetővé tevő helymeghatározási forma. A geodéziai vevőkkel akár mm-es abszolút pontosságra is képesek. Az általunk forgalmazott eszközök <1.5cm-es pontosságot tudnak a bázistól 15km-en belül. Attól távolodva 10km-enként 1cm-t romlik a pontosság, azaz 25km-nél 2.5cm-es pontosság érhető el.

Milyen elemei vannak ennek a rendszernek?
 • Bázis: Ez egy ismert fix ponton elhelyezett antennából és az ehhez kapcsolódó vevőből áll.
 • Rover: Ez a mozgó eszköz (traktor, drón, földmérőbot) ami szintén egy antenából és egy vevőből áll.
 • Caster: Ez jelöli azt a szervert aminek segítségével az előző két eszköz kényelmesen összekapcsolható az internet segítségével.

Hogy működik? (leegyszerűsítve)

A bázis antennája egy ismert FIX ponton van, ennek a koordinátáit 24 órás adatgyűjtéssel célszerű meghatározni.  Amennyiben a bázis 50cm-re északkeletre „téved” ezt az eltérést valós időben másodpercenként teszi közzé és így hozzá kapcsolt eszközök ennyit igazítanak a saját poziciójukon.

Tehát a bázis adatokat tölt fel egy szerverre (caster) és az összes eszköz (rover) erre a szerverre csatlakozik.

Saját bázis VS előfizetés?

Amennyiben saját bázis mellett döntünk a következőkre számíthatunk:

 • 15km-en belül 1cm-es pontosság. 25km-nél ~2.5cm-es pontosság
 • bázisunkat be tudjuk úgy állítani, hogy 2 casteren keresztül is elérjük valamint Fix IP cím esetén akár közvetlenül is
 • amennyiben probléma lenne az árammal vagy az internettel a közösségre támaszkodhatunk és egy másik közeli aktív bázissal dolgozhatunk tovább (1-3 cm-es nyomvonaltévesztés előfordulhat sajnos)
 • korlátlan eszközzel használható
 • instant RTK Fix-re állás
 • Tökéletes visszatérés

Egy ilyen bázis üzemeltetése nem nagy feladat. Az áramot és az internetet ha biztosítjuk rá sem kell nézni.

Közösségi RTK korrekció a www.centipede.fr segítségével:

Ki mit nyer a közösségi korrekcióval?

Amint fentebb írtuk mindenkinek szüksége van a korrekcióra a pontos munkavégzéshez.
A bázist üzemeltetők a saját bázisukat a következők miatt teszik elérhetővé:

 • extra redundancia
 • egyszerű kapcsolódás
 • monitoring (amennyiben a bázis 5 percig nem küld adatot automatikus e-mailt küld a szerver)

Miért éri meg a szervert üzemeltetőnek?

 • A bázisok által látott műholdakból különböző légköri megfigyeléseket végezhetnek
 • A bázisok telepítése és fizikai felügyeletéhez képest elenyésző költséget jelent a roverek kiszolgálása
Hogy tudom kipróbálni?

NTRIP adatok:

 • host/kiszolgáló: caster.centipede.fr
 • Port: 2101
 • Felhasználói név / jelszó: üresen hagyható vagy ha szükséges akkor centipede/centipede
VRS vagy CORS ?

A VRS egy virtuális bázisokon alapuló megoldás aminek a lényege, hogy a folyamatosan üzemelő bázisok (CORS) által észlelt adatokból bonyolult algoritmusok segítségével az adott eszközhöz képest ~1km-re egy virtuális bázist hoz létre és a korrekciót ahhoz képest szolgáltatja. Ezt eredetileg azért találták ki, hogy 50-70km-es távolságból is használható legyen a korrekció. Mivel a saját bázistól 15km-nél messzebb ritkán megyünk így a VRS rendszer egyetlen előnye az esetleges bázis kiesés lenne. Ezt viszont a közösség bázisai átlal biztosított redundanciával biztosíthatjuk. A csatlakozás szempontjából semmi különbség.

RTK Fix, Float, Lebegő, DGPS

Ezek a pozició meghatározásának pontosságát jelzik. Az RTK Fix 2cm-es pontosságot jelöl a float gyártó függően általában dm körüli pontosság értendő. A DGPS pedig ettől pontatlanabb meghatározást. Minimum 7db műhold szükséges az RTK Fix szint eléréséhez. Tapasztalatok alapján 12 aktív műhold fölött már kielégítő a navigáció.

URH vs NTRIP?

A bázis által forgalmazott információkat el kell jutassuk a GNSS vevőbe. Lehetőség van rádiós megoldásra (URH) viszont a jelenlegi szabályozás miatt ezek maximum 5km-en belül működnének, egy Walkie-Talkiehoz hasonlóan ettől erősebb adóhoz az NMHH engedélyezés lenne szükséges. A légköri zavarokra, erdősávokra erősen érzékeny.  Ettől jóval egyszerűbb és költséghatékonyabb az úgynevezett NTRIP alapú korrekció átvitel. Ehhez csak egy SIM kártya szükséges és mobilinternet segítségével tölthetjük le egy központi szerverről a bázis által feltöltött adatfolyamot.
Célszerű nem az elevátorra rögzíteni ami a hőtágulás mellett az esetleges szélterheléseknek is ki van téve.